Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Κοιτάζοντας πάνω από την γέφυρα

Όταν είσαι παιδί και θες να κάνεις κάτι που δεν αρέσει στους γονείς ή τους καθηγητές σου, ίσως να άκουσες την ερώτηση:  “Αν κάποιος πηδούσε από την γέφυρα, θα έκανες το ίδιο;». Η ιδέα πίσω από αυτό είναι: ότι δεν είναι σωστό να κάνεις κάτι που είναι χαζό, ακόμα και αν το κάνει κάποιος άλλος. Το σωστό είναι να σκέπτεσαι αντί να ακολουθείς τους άλλους.

Έστω ότι μια μέρα ξύπνησες και τα τραπέζια έχουν αναποδογυρίσει. Οι άνθρωποι αρχίζουν να περιμένουν να συμπεριφέρεσαι όπως κάνουν αυτοί. Αν διαφωνήσεις και δεν ανταποκριθείς στις απαιτήσεις τους, μερικοί από αυτούς θα εκνευριστούν. Είναι σαν να σου λένε: “Εεε, όλοι πηδάνε από την γέφυρα, εσύ γιατί δεν το κάνεις?”



 


Καθημερινά, θα συναντάς τέτοια σκηνικά, αλλά η επιλογή του να πηδήξεις την γέφυρα ή όχι εξαρτάται από σένα. Πώς μπορείς όμως να αντισταθείς και να κάνεις τις δικές σου επιλογές?

Κάνε τα εξής:

  1. Ρώτα γιατί Το γιατί ειναι μια δυναμική και ταυτόχρονα μια δυναμική ερώτηση που την χρησιμοποιούν τα 3χρονα παιδιά, αλλά είναι απαγορευμένη στους ενήλικους. Υποστήριξε την επανάσταση του «Γιατί?». Ξεκίνα να ρωτάς το καθέναν «Γιατί?», και φυσικά πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σου.
  2. Ταξινόμησε Βρες τι πραγματικά θες να κάνεις και με ποια προτεραιότητα θες να γίνουν?
  3. Κάνε περισσότερα Όχι λιγότερα. Όταν δεν ξέρεις τα κυρίαρχα σου πάθη και δεν ξέρεις να κοιτάς πάνω από την γέφυρα, είναι καλό να κάνεις πίσω και να ξεδιαλύνεις την κατάσταση. Αλλά όταν ήδη κάνεις μια καλή ζωή, γιατί δεν θέλεις να κάνεις περισσότερα από αυτά που ήδη κάνεις?

Μερικές συμβουλές για να καταφέρεις το τελευταίο είναι : Μάθε μια γλώσσα. Γράψε ένα βιβλίο. Πήγαινε ένα ταξίδι. Γίνε εθελοντής. Η κύρια ερώτηση είναι : "Πώς μπορείς να ξυπνήσεις αύριο και να ζήσεις μια ζωή όπως την ονειρεύεσαι και παράλληλα να συνδέεται με τον κόσμο γύρω σου;".

Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να ζούμε μια πολύ απλή ζωή. Θέλουμε να ζούμε μια ήρεμη ζωή αλλά χρειαζόμαστε να συνδέσουμε τις ζωές μας με ένα μεγαλύτερο στόχο. Δεν θέλουμε να έχουμε πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε αλλά θέλουμε να ξοδεύουμε τον χρόνο μας σε γεμάτες σημασία στιγμές. Πρέπει να μάθουμε να επενδύουμε στον εαυτό μας και στους άλλους.

Ρίξε μια σκληρή ματιά στην προηγούμενη ζωή σου. Κοιτάς πάνω από την γέφυρα? Κάνε ένα βήμα πίσω. Αποφάσισε για τον εαυτό σου τι είναι το καλύτερο. Το υπόλοιπο εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από σένα.