Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

15 Στρατηγικές για να ακολουθήσετε την υγιεινή σας δίαιτα

Μην κάνετε δίαιτα, αλλά κάντε υγιεινή δίαιτα.

Είναι πολύ πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις. Την υγιεινή δίαιτα την ξεχνάμε όταν πάμε διακοπές ή όταν καθόμαστε πολλές ώρες στο γραφείο και αναγκαζόμαστε να τρώμε πρόχειρο φαγητό ή όταν βγαίνουμε το βράδυ με φίλους να διασκεδάσουμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να μας αποτρέψουν από την δίαιτα.

Σήμερα θα σας δώσω μερικές συμβουλές, ώστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή δίαιτα.


1. Βρες ισχυρά κίνητρα

Έχω ένα φίλο που ξεκίνησε την υγιεινή διατροφή γιατί αναρωτήθηκε μια μέρα τι θα προτιμούσε να κάνει στην ζωή του: να τρώει πρόχειρο φαγητό και να πεθάνει γρήγορα ή να δει να μεγαλώνει ο 3χρονος γιος του. Φυσικά προτίμησε το πρώτο. Όταν έχετε τέτοια ισχυρά κίνητρα και θυμόσαστε κάθε φορά που πάτε να φάτε πρόχειρα την υπόσχεση που έχετε δώσει στον εαυτό σας, τότε είμαι σίγουρος ότι θα το επιτύχετε.

2. Κάντε σταδιακά βήματα

Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα όρια του οργανισμού σας. Η δίαιτα πρέπει να ξεκινάει με μικρά βήματα κάθε φορά, για παράδειγμα, πιείτε νερό αντί για σόδα ή φάτε φρούτα αντί για πατατάκια. Εφόσον προσαρμοστείτε στην μικρή αυτή αλλαγή, κάντε μία άλλη αλλαγή την επομένη εβδομάδα, μέχρι σε λίγους μήνες να τρώτε εντελώς υγιεινά. Αυτά τα μικρά και σταδιακά βήματα θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια υγιεινή δίαιτα.

3. Μην ακολουθείτε χημικές δίαιτες

Έχω ακούσει διάφορες χημικές δίαιτες (δίαιτα Atkins, δίαιτα της Μπανάνας) οι οποίες έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Ενώ μπορεί κάποιος να χάσει πολύ γρήγορα βάρος, ωστόσο αποτελούν μη υγιεινό τρόπο διατροφής και οι πιθανότητες να πάρετε τα κιλά πίσω είναι πολύ μεγάλες. Μην ακολουθείτε χημικές δίαιτες αλλά μόνο δίαιτες μακράς διαρκείας που θα φέρουν μόνιμα αποτελέσματα.

4. Διάλεξε φαγητά που σου αρέσουν

Είναι απίστευτα σημαντικό. Αν μισείτε τις σαλάτες, μην ακολουθήσετε μια δίαιτα που στηρίζεται στις σαλάτες. Προσωπικά λατρεύω τις σαλάτες, αλλά ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις στις γεύσεις. Μην τρώτε φαγητά μόνο γιατί είναι καλά για εσάς – αλλά να τα τρώτε επειδή είναι υγιεινά και σας αρέσουν. Αγαπημένες μου γεύσεις είναι τα μούρα, τα αμύγδαλα, οι σαλάτες και το γιαούρτι, ενώ για άλλους είναι ο σολομός, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, τα σπαράγγια και τα καρύδια. Βρείτε τα φαγητά που αγαπάτε και είναι υγιεινά.

5. Πακετάρισε το φαγητό σου
 
Πάντα έχε το φαγητό σου σε ένα πακέτο μαζί σου, οπουδήποτε και αν πας. Επίσης είναι καλό να πακετάρεις και να παίρνεις μαζί σου στην δουλειά το μεσημεριανό ώστε να αποφεύγεις το πρόχειρο φαγητό (σνακ, σάντουιτς).

6. Φάε πριν φύγεις

Έτσι αν πάτε σε ένα πάρτυ ή βγείτε για φαγητό μετά σε ένα εστιατόριο, μπορείτε να πάρετε ένα μικρό και υγιεινό γεύμα. Με αυτό το τρόπο δεν θα λιμοκτονήσετε και δεν θα χρειαστείτε να φάτε πολύ. Μπορείτε να προτιμήσετε μια σαλάτα ή λίγο ψάρι ή να πιείτε ένα ποτό χωρίς αλκοόλ διασκεδάζοντας με τους φίλους σας στην έξοδο σας.

7. Μην μένετε πεινασμένοι

Αν αφήσετε τον εαυτό σας να λιμοκτονεί, τότε θα φάτε περισσότερο επειδή τα επίπεδα ζάχαρης κατεβαίνουν ώστε ο οργανισμός να ζητά μετά επίμονα ζάχαρη. Όταν λιμοκτονείτε, είστε επιρρεπείς να παραδοθείτε σε γλυκά. Άρα να τρώτε μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να μην είστε ποτέ υπερβολικά πεινασμένοι.

8. Φάτε υγιεινά όταν βγαίνετε έξω

Αν πάτε σε ένα εστιατόριο ή πάρτυ, προτιμήστε τις υγιεινές τροφές. Προτιμήστε μια salad-bar ή επιλέξτε ένα ψητό άπαχο μοσχαρίσιο κρέας αντί να πάρετε κάτι σε τηγανιτό. Επίσης μια καλή επιλογή θα ήταν μαύρα φασόλια ή λαχανικά στον ατμό.

9. Παραγγείλετε μικρές ποσότητες

Ακόμα και αν πάρετε κάτι που είναι ανθυγιεινό, πάρτε το σε μικρή ποσότητα. Δύο ή τρία κομμάτια κέικ ή παγωτού γα παράδειγμα δεν θα καταστρέψουν την δίαιτα σας, αλλά θα καταπραύνουν την επιθυμία σας για γλυκό. Δεν συνιστάται να φάτε όλο το μπολ παγωτού.

10. Πάρτε γευστικά υποκατάστατα

Όταν νιώθω ότι χρειάζομαι να φάω κάτι γλυκό, επιλέγω φρούτα. Της αδερφή μου τις αρέσει να τρώει μούρα με φυστικοβούτηρο. Όποτε νιώσετε αδυναμία, βρείτε ένα υποκατάστατο το οποίο θα ικανοποιήσει την λαχτάρα σας.

11. Πέταξε από το σπίτι τις ανθυγιεινές τροφές

Αν έχετε κάποιο ανθυγιεινό φαγητό στο σπίτι, είναι πιθανό να πηγαίνετε τακτικά και να το προτιμάτε. Αλλά αν πετάξετε από το σπίτι αυτές τις τροφές, δεν θα έχετε τον εθισμό. Καθάρισε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας από όλα τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα φαγητά με λιπαρά.

12. Φέρε την υγιεινή τροφή σου στο πάρτυ

Αν το επιτρέπουν οι οικοδεσπότες, φτιάξε ένα πιάτο με υγιεινές τροφές και πήγαινέ το. Θα δεις ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

13. Μην τρως μέχρι να σκάσεις

Κάντο κανόνα. Μην τρώτε μέχρι να σκάσετε. Ακολουθήστε το γιαπωνέζικο κανόνα φαγητού: «Τρώω μέχρι να γεμίσω 80%». Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το ανθυγιεινό φαγητό και τις μεγάλες ποσότητες.

14. Φάε μέχρι κάποιο όριο θερμίδων

Για τις γυναίκες το ανώτατο όριο θερμίδων είναι 1200 θερμίδες. Για τους άντρες είναι 1500. Γενικά, μην λιμοκτονείτε γιατί θα χάσετε μυς και όχι λίπος, με αποτέλεσμα να απογοητευτείτε και να εγκαταλείψετε εύκολα την δίαιτα.

15. Μην το βάζετε κάτω

Ακόμα και αν αποτύχετε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω, μην απογοητεύεστε. Απλά, βγείτε στο δρόμο τρέξτε, περπατήστε αργά, ασχοληθείτε με σπορ, οτιδήποτε ενεργητικό βρείτε. Μόλις σας γίνει συνήθεια τότε ξεκινήστε να τρώτε υγιεινά ξανά.