Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

11 τρόποι να αποφύγετε την εργασιομανία

Ο πολιτισμός μας γιορτάζει την εργασιομανία. Ακούμε ιστορίες που οι άνθρωποι γυρνάνε μεσάνυχτα από το γραφείο ή δεν πάνε ποτέ διακοπές. Δουλεύοντας πολύ δεν σημαίνει ότι πετυχαίνεις στην ζωή σου.

Δουλεύοντας πολύ είναι πιθανόν να μειώσεις την αποδοτικότητα σου, να μείνεις εξαντλημένος και να επηρεάσεις αρνητικά τις σχέσεις σου με τους φίλους και την οικογένεια σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δουλεύετε με πάθος και ένταση στην δουλειά που αγαπάτε. Ωστόσο πρέπει να κάνετε μερικά διαλείματα. Είτε δουλεύετε από το σπίτι, είτε από το γραφείο, πρέπει να καλλιεργείτε το δημιουργικό σας πνεύμα.

Παρακάτω υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι για να αποφύγετε την εργασιομανία.

  1. Βάλε όρια Βεβαιώσου ότι οι ώρες εργασίας σου είναι σταθερές. Για παράδειγμα, αν εργάζεσαι από τις 8 μέχρι τις 5, βεβαιώσου ότι φεύγεις από το γραφείο στις 5. Μην κάθεσε περισσότερο.
  2. Κοιμήσου αρκετά Μένοντας μέχρι αργά στο γραφείο δουλεύοντας ένα project και την επόμενη μέρα ξυπνάς στις 5 το πρωί να πας στο γραφείο, δεν ειναι καλή στρατηγική. Έλλειψη δημιουργικότητας, μειωμένο ηθικό και πολύ άγχος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που κοιμούνται ελάχιστα. Εργαστείτε εξυπνότερα, όχι σκληρότερα.
  3. Αποσυνδέσου από το Internet Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει όταν κάθεσαι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου. Οι περισσότερες καλές ιδέες έρχονται όταν κάνω ντουζ, όταν κάνω μια βόλτα, όταν μαγειρεύω και όχι όταν δουλεύω. Καθένας είναι δημιουργικός και οι ιδέεες μπορούν να έρθουν σε παράξενες στιγμές. Το ότι έχεις μια ιδέα δεν σημαίνει ότι πρέπει να την υλοποιήσεις αμέσως. Κράτα ένα σημειωματάριο μαζί σου όλες τις στιγμές έτσι ώστε όταν σου έρθει μια ιδέα να μπορείς να την γράψεις.
  4. Αφιέρωσε χρόνο στην φύση Ξοδεύοντας χρόνο στην φύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις το άγχος, να φύγεις από τις καθημερινές ανησυχίες και να τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Θέσε κάποιο χρόνο για να πηγαίνεις έξω. Για παράδειγμα, πήγαινει μισή ώρα βόλτα κάθε μέρα και περιεργάσου τα στοιχεία που σε περιβάλλουν. Δεν υπάρχει ανάγκη να βιάζεσαι. Πάρε το χρόνο σου, προσπάθησε να καταλάβεις τα ενστικτώδη συναισθήματα και παρατήρησε την φυσική ομορφιά της γειτονιάς σου.
  5. Βρες χρόνο για τους φίλους σου, την οικογένεια και τον σύντροφο σου Αν εργάζεσαι τόσο πολύ, πρέπει να θυσιάζεις χρόνο για τους φίλους, την οικογένεια και τον σύντροφο σου. Το να δουλεύεις στην δουλειά που αγαπάς είναι πολύ σημαντικό, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που σε αγαπάνε. Σκέψου πώς ξοδέυεις το χρόνο σου και τι είναι σημαντικό για την ζωή σου. Όταν είσαι με την οικογένεια σου, τους φίλους σου ή τον σύντροφο σου, να είσαι πραγματικά εκεί. Κάνε μια προσπάθεια να είσαι παρών. Για παράδειγμα, αν έχεις μια κουβέντα με τον φίλο ή την φίλη σου, άκου τι σου λέει. Μείνε αφοσιωμένος και κάνε ερωτήσεις.
  6. Φάε υγιεινά Ο εργασιομανής τρώει φαγητά από εστιατόρια και δεν τρώει υγιεινό φαγητό. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά είναι υγιεινές τροφές. Πριν πάτε στο γραφείο, από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί προετοιμάστε ένα υγιεινό πρωινό και μεσημεριανό. Πολύ σημαντικό είναι να μην τρώτε ενώ εργάζεστε. Γευτείτε το φαγητό και διασκεδάστε κάθε μπουκιά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αν τρώτε γρήγορα, είναι πιθανότερο να τρώτε παραπάνω από ότι χρειάζεστε και να αυξάνετε το βάρος σας.
  7. Βρες ένα hobby Καλλιέργησε ένα hobby. Προτιμότερο είναι κάτι που δεν σχετίζεται με την δουλειά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε να περπατάτε, να τρέχετε, να διαβάζετε μυθιστορήματα ή να συγγράφετε. Το hobby είναι κάτι που σου φέρνει χαρά, κάτι που μπορεί να ξεφύγει το μυαλό σου από τα προβλήματα της δουλειά σου.
  8. Άκου το σώμα σου Αν εργάζεσαι πολύ, θα αρχίζεις να νιώθεις κουρασμένος και απαθής. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μια ένδειξη ότι χρειάζεται να καλμάρεις. Πρέπει να ακούσεις το σώμα σου. Όταν ακούς το σώμα σου, θα ξέρεις πότε είσαι άρρωστος ή πότε χρειάζεται να ξεκουραστείς.
  9. Ρώτα συνεχώς τους στόχους και τον σκοπό της ζωής σου Είναι πολύ σημαντικό συνεχώς να αξιολογείς εκ νέου τους στόχους και τον σκοπό της ζωής σου. Για παράδειγμα, αν μένετε συνεχώς μέχρι αργά στο γραφείο, θυσιάζετε προσωπικές σχέσεις εξαιτίας της δουλειάς ή ελέγχετε ανελλιπώς το email σας, ρώτα τον εαυτό σου : "Γιατί το κάνω αυτό;", "Ποιος είναι ο τελικός στόχος;"
  10. Συνέχισε να καλλιεργείς υγιείς συνήθειες Το να αναπτύξεις υγιείς συνήθειες δεν είναι κάτι που συμβαίνει αμέσως. Κάνοντας μικρά βήματα κάθε μέρα, μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αντί να ελέγχεις τα email σου κάθε πέντε λεπτά, ξεκίνα να το ελέγχεις τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, ενσωμάτωσε μικρές αλλαγές στην καθημερινή σου ζωή, όπως να κάνεις γυμναστική μισή ώρα καθημερινώς, να προετοιμάζεις το φαγητό σου και να είσαι παρών όταν περνάς χρόνο με τους φίλους σου και την οικογένεια σου.
  11. Μίλα με τους άλλους Αν νομίζεις πως είσαι εργασιομανής, μίλα με τους άλλους. Προσέγγισε φίλους, οικογένεια και θεώρησε το σαν θεραπεία. Αν νομίζεις πως επιδρά αρνητικά στην ζωή σου, κάνε κάτι για το πρόβλημα. Μόνο μια ζωή μας ανήκει. Ζήσε την και πρόσεχε τον εαυτό σου.