Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Γίνε πιο παραγωγικός και παρέμεινε χαμογελαστός

Θέλεις να είσαι πιο παραγωγικός? Μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς να νιώθεις αγχωμένος, εξαντλημένος και δυσάρεστος. Τώρα υπάρχουν καλά νέα.

Σκέψου θετικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μια εσωτερική σύγχυση και υποφέρουν από πολλές αρνητικές σκέψεις, στοιχεία που σαμποτάρουν την παραγωγικότητα.

Διάβασε το εξής σενάριο: Σκέψου ότι το αμάξι σου έπεσε σε ένα χαντάκι. Μια ομάδα ανθρώπων τρέχουν να σε βοηθήσουν για να τραβήξετε το αυτοκίνητο. Δυστυχώς όμως δεν τραβούν το αυτοκίνητο από την ίδια κατεύθυνση. Μερικοί τραβούν προς την μεριά του δρόμου ενώ μερικοί άλλοι το τραβούν βαθύτερα στο χαντάκι. Παράλογα πράγματα.


Όταν είσαι σε σύγχυση το μυαλό, το σώμα και η ψυχή δεν ευθυγραμμίζονται. Όταν σκεφτείς καθαρά και ήρεμα, τότε οι δουλειές γίνονται χωρίς πολύ μόχθο. Μπορείς να καταφέρεις πολλά σε λίγο χρονικό διάστημα.

Συμβουλή: Φόρα ένα ελαστικό βραχιολάκι. Οποτεδήποτε καταλάβεις ότι σκέφτεσαι αρνητικά, βάλε το βραχιολάκι στο άλλο χέρι. Αυτό θα σε βοηθήσει να σκεφτείς θετικά και να δεις τα πράγματα με διαφορετική όψη.

Φτάσε στα όρια σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα μέρος των ικανοτήτων τους και προσπαθούν να αποθηκεύουν προσωπική ενέργεια. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε ότι κουραζόμαστε λίγο, σταματάμε και ξεκουραζόμαστε. Λάθος. Όσο περισσότερη ενέργεια ξοδεύεις, τόσο περισσότερη έχεις.

Η κούραση σηματοδοτεί πολλά πράγματα. Αν είσαι υγιείς και κουράζε αυτό σημαίνει ότι νιώθεις βαρετά ή χρειάζεσαι περισσότερο οξυγόνο. Φτάσε τα όρια σου. Ξεκίνα το τρέξιμο, το κολύμπθ ή άλλες δραστηριότητες. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να εξασκηθείς ζωηρά.

Συμβουλή: Αν νιώθεις εξουθενωμένος ή λειθαργικός, πήγαινε για γρήγορο περπάτημα με σκοπό να επαναφέρεις το πάθος για ζωή.

Ανέλαβε δραστηριότητες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι παραγωγικοί επειδή δεν αναλαμβάνουν δραστηριότητες. Έχουν όνειρα και σχέδια αλλά δεν αποφασίζουν να τα πραγματοποιήσουν. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να αναβάλλουν τα σχέδια σου. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να έχεις αμφιβολίες για τις ικανότητες σου ή επειδή ακούς τους άλλους που σε αμφισβητούν.

Συμβουλή: Σκέψου τι θα ήθελες; Ποια όνειρα σου θα ήθελες να πραγματοποιήσεις και ανέλαβε δράση. Αυτό είναι το πρώτο μικρό βήμα για την αλλαγή σου.

Κάνε αυτό που αγαπάς
 
Σκέψου πως ξοδεύεις το χρόνο σου. Διασκεδάζεις στην δουλειά σου ή όχι;

Πριν λίγες μέρες με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μου και μου λεει :

«Καλά είναι 11 το βράδυ και ακόμα δουλεύεις;»
«Δεν δουλεύω» του απάντησα αποστομωτικά. «Το διασκεδάζω».

Όταν τα όρια εργασίας και χαράς μπλέκουν τότε και εργάζεσαι περισσότερο και το διασκεδάζεις.

Συμβουλή: Ακολούθα τα όνειρα σου - ακόμα και αν είναι για 10 λεπτά την ημέρα.

Αγάπησε αυτό που κάνεις
 
Δεν μπορούμε να κάνουμε πάντα αυτό που αγαπάμε. Αλλά είμαστε ελεύθεροι να αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε. Υπάρχει ένα τρόπος να μετατρέψουμε την βαρετή εργασία μας σε χαρούμενη δραστηριότητα μέσω της επίγνωσης: Να σέβεσαι την εργασία σου και να είσαι μακριά από αρνητικές σκέψεις . Τότε ακόμα και η πιο άθλια εργασία μπορεί να γίνει ευχάριστη.

Συμβουλή: Για να αποκτήσεις επίγνωση, παρατήρησε τις αισθήσεις της στιγμής. Τι ήχους μπορείς να ακούσεις; Τι ενέργεια παίρνει το σώμα σου από το έδαφος; Πώς νιώθει το δέρμα σου;

Ερώτηση-κλειδί που πρέπει να απαντήσεις

Αν θες να είσαι παραγωγικός και να διασκεδάζεις την ζωή σου, υπάρχει μια ερώτηση-κλειδί που πρέπει να απαντήσεις. Γιατί να είσαι παραγωγικός?

Εννοώ, γιατί να μην κάθεσαι ώρες ατελείωτες στο καναπέ, τρώγοντας πατατάκια και βλέποντας ταινίες? Αυτό ίσως ήταν υπέροχο.

Κάθε πρωί υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι η ζωή είναι σύντομη και ότι η δική μου μπορεί να είναι μέχρι απόψε. Αυτό μου δίνει τον πόθο να γευτώ και να διασκεδάσω κάθε λεπτό της ζωής μου. Επίσης προσθέτει ένα μέτρο ήρεμης επείγουσας ανάγκης

Η αυξημένη παραγωγικότητα θα σε βοηθήσει να έχεις μια ζωή που θα σου προσφέρει χαρά και ενέργεια. Θα κατορθώνεις περισσότερα και θα είσαι πάντα χαμογελαστός για την ζωή. Αυτό το χαμόγελο θα κάνει ευτυχισμένο όχι μόνο εσένα αλλά και όλους τους ανθρώπους που είναι δίπλα σου.

Δεν χρειάζεται να είσαι υπερ-ήρωας. Απλά, σκέψου θετικά και ζήσε κάθε στιγμή δυνατά. Αυτό είναι όλο.