Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Feng Shui: Σχεδίασε το χώρο σου ώστε να καταρθώνεις τους στόχους σου

Ο εσωτερικός μας κόσμος (συναισθηματικός και ψυχικός) μας βοηθά να καθορίζουμε τον εξωτερικό μας κόσμο, σωστά? Αλλά ο χώρος που ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ζωή μας. Μπορεί να επηρεάσει τις ενέργειες και την διάθεση μας και να καθορίσει αν θα παραμείνουμε στάσιμοι ή θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές στρατηγικές. Έχω εξετάσει πώς να σχεδιάσεις το χώρο σου έτσι ώστε να σε βοηθά να κατορθώνεις τους στόχους σου.

Χρησιμοποιώ την τεχνική αυτή για αρκετό καιρό ώστε να επωφεληθώ τον προσωπικό μου χώρο για να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Όταν σχεδιάζεις τον χώρο σου με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει τα όνειρα σου, λαμβάνεις μια εσωτερική υποσυνείδητη ενίσχυση. Ακόμα και αν σχεδιάζεις το χώρο σου για να ενισχύσεις μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει ακόμα για σένα, είναι πολύ αποτελεσματικό γιατί το περιβάλλον σου συνεχώς εισάγει την πιθανότητα στο μυαλό σου σαν μια καινούργια πραγματικότητα.

Υπάρχουν τρία βασικά βήματα για την σχεδίαση του χώρου σου :
 
1. Προσδιόρισε τι θες να αλλάξεις
2. Άλλαξε το στυλ και την ενέργεια
3. Ενίσχυσε τους στόχους

Ας ξεκινήσουμε...

1. Προσδιόρισε τι θες να αλλάξεις

Αν θες να αλλάξεις ένα μέρος της ταυτότητας σου, αλλάζοντας το χώρο σου θα σε βοηθήσει να εισάγει ένα καινούργιο πορτραίτο συμπεριφοράς.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Αν θες να γίνεις συγγραφέας, αναδιοργάνωσε το χώρο σου να υποστηρίζει την ταυτότητα σου σαν συγγραφέας. Βεβαιώσου ότι υπάρχει ένα ράφι κοντά σου με μυθιστορήματα και βιβλία. Αγόρασε μερικούς όμορφα στυλό. Βάλε μερικές φράσεις διασήμων γύρω σου. Φτιάξε ένα πλασματικό βιβλίο που στο εξώφυλλο να έχει το όνομα σου και άφησε το πάνω στο γραφείο σου.

  • Αν θες να απλοποιήσεις την ζωή σου, βάλε τάξη στο χώρο σου. Δημιούργησε ένα σπίτι με και ένα χώρο εργασίας με μινιμαλιστικές τάσεις. Όσο περισσότερο οργανώνεις το χώρο σου για να ενισχύεις την απλότητα, τόσο μεγαλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις στο εσωτερικό σου χώρο.

  • Αν θες να γίνεις μουσικός, περιέβαλλε το χώρο σου με μουσικά όργανα. Βάλε φωτογραφίες ή εξώφυλλα από άλμπουμ των αγαπημένων σου καλλιτεχνών. Κάνε το χώρο σου να «μιλάει» μουσικά. Σχεδίασε το με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε αν κάποιος περπατήσει μέσα στο δωμάτιο σου, θα καταλάβει ότι «αυτό το άτομο είναι μουσικός».


2. Άλλαξε το στυλ και την ενέργεια

Οι χώροι που ζούμε πρέπει να είναι δημιουργικοί και να μας εμπνέουν και όχι ασφυκτικοί και ανιαροί. Φαντάσου μια εικόνα ενός χώρου που έχει σκοτεινά χρώματα στους τοίχους, φθορίζων φως, χωρίς φυτά, χωρίς φωτογραφίες και χωρίς προσωπικότητα. Τώρα, φαντάσου ένα χώρο εργασίας το οποίο σε αντιπροσωπεύει. Το γραφείο σου είναι όμορφο, με πολύ καλή ποιότητα ξύλου και στο αγαπημένο σου χρώμα. Η καρέκλα είναι αναπαυτική και άνετη. Το γραφείο είναι γεμάτο με φωτογραφίες της οικογένειας σου και των φίλων σου. Δεν είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο;

Παρακάτω υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βελτιώσεις την ενέργεια στο χώρο σου:

  • Κάνε απογραφή Κλείσε τα μάτια σου και άφησε το μυαλό και το σώμα σου να χαλαρώσει. Άνοιξε μετά τα μάτια σου και παρατήρησε το δωμάτιο γύρω σου. Πώς νιώθεις; Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου; Σε εξιτάρει ή σε κάνει να νιώθεις βαρετά; Τώρα, σκέψου με πώς θα μπορούσες να το αλλάξεις ή να βελτιώσεις το χώρο έτσι ώστε να καταφέρεις να έχεις το εκφράζει και να σου προσφέρει μια ευχάριστη αρμονία.

  • Βάλε ενέργεια στο χώρο σου Είναι καταπληκτικές οι επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν μερικές απλές αλλαγές που αυξάνουν την ενέργεια και την ατμόσφαιρα του χώρο σου. Πρόσθεσε μερικά φυτά στο χώρο σου, βάλε μερικά φρούτα στο τραπέζι σου ή βάλε μερικές φωτογραφίες της οικογένειας ή των φίλων σου στο χώρο που δουλεύεις. Ποια χρώματα θα άλλαζες στο χώρο έτσι ώστε να σου φέρουν ενέργεια; Θα μπορούσε ο φωτισμός να αλλάξει;

  • Βάλε χροιά Καθένας έχει το μοναδικό προσωπικό του στυλ. Μερικοί προτιμούν το παραδοσιακό, ενώ άλλοι το μοντέρνο στυλ. Μερικοί προτιμούν ροκ μουσική, ενώ άλλοι ακούν κλασσική μουσική. Ο χώρος πρέπει να εκπέμπει την αύρα σου - τι άνθρωπος είσαι, τι ενδιαφέροντα έχεις, ποιες είναι οι ανησυχίες σου. Όσα περισσότερα πράγματα «λέει» το περιβάλλον για εσένα, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει για εσένα.

Η φαντασία σου είναι το μόνο όριο.

3. Παρότρυνε συγκεκριμένες προθέσεις ή στόχους

Καθένας καταγράφει τους στόχους του. Αυτό είναι μια καλή ιδέα, αλλά είναι περισσότερο αποτελεσματικό όταν οι στόχοι σου είναι ένα μέρος αυτών που σε απασχολούν. Άρα η ιδέα είναι απλή, συνειδητοποίησε ποιες είναι οι πιο σημαντικές προθέσεις ή στόχοι σου. Επέλεξε όχι περισσότερους από πέντε ή έξι και τοποθέτησε τους σε ένα συνεχώς εμφανές σημείο.

Μερικοί τρόποι για να το κάνεις:

  • Τοιχοκόλλησε Τύπωσε τους στόχους σε ένα μεγάλο χαρτί και τοιχοκόλλησε τους σε ένα μέρος που το βλέπεις συνεχώς.

  • Κορνιζάρισε Τύπωσε τους στόχους και βάλε τους σε μια κορνίζα 10 επί 10 εκατοστών. Τοποθέτησε την κορνίζα πάνω στο κομοδίνο ή το γραφείο σου.

  • Φόντο στην επιφάνεια εργασίας Με την βοήθεια ενός προγράμματος υπολογιστή φτιάξε μια εικόνα που να αναφέρεις λακωνικά τους στόχους σου. Βάλε την εικόνα σαν φόντο στην επιφάνεια εργασίας.

  • Χρησιμοποίησε μια ψηφιακή κορνίζα Φτιάξε μερικές φωτογραφίες με τους στόχους σου σε σαφή κείμενο και συνδύασε το αν θες με μια ωραία αντίστοιχη εικόνα. Στην συνέχεια πέρνα τις φωτογραφίες σε μια ψηφιακή κορνίζα. Η συνεχής κίνηση των φωτογραφιών σε μια ψηφιακή κορνίζα προσφέρει το πλεονέκτημα ότι τραβάει την προσοχή.

  • Στείλε κενό email στο εαυτό σου Όταν θες κάτι να θυμηθείς ώστε να μείνεις επικεντρωμένος σε κάτι, τότε στείλε κενό email στον εαυτό σου. Όρισε σαν θέμα αυτό που θες να είσαι επικεντρωμένος. Για παράδειγμα αν θέλεις να επικεντρώνεσαι στο γράψιμο, στείλε email με θέμα «Να γράφω δύο ώρες την ημέρα». Η τεχνική αυτή έχει ένα μειονέκτημα στο γεγονός πόσο συχνά κοιτάζεις τα email σου.

  • Βάλε υπενθύμισεις Βάλε υπενθύμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε στον υπολογιστή είτε στο κινητό σου. Επίσης, υπάρχουν ειδικά προγράμματα στο διαδίκτυο που πληρώνεις για να σε υπενθυμίζουν. Αυτή είναι μια καλή τεχνική για τους ανθρώπους που ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα στον υπολογιστή.